Web o všem

Second Life

03.05.2009 19:17

Second Life

Zdroj: Lidovky.cz

Obvykle se dá cíl hry shrnout do jedné věty. Buďto máte vyhubit všechny nepřátele anebo dojet jako první, či jiné obvyklé činnosti. Pokud se ale zeptáte, co je cílem této hry, dá-li se ještě tak nazývat, nebude odpověď tak jednoznačná. Stejně jako v případě skutečného života.

Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o jakýsi mix advetury a RPG. Zvolíte si svou postavu, vyberete jí ošacení a vzhled a vydáte se zkoumat okolní svět. Nejprve narazíte na pár podobně zmatených jedinců, jako jste sami, protože ovládání nepatří k nejjednodušším. Naštěstí najdete na začátku stručný tutorial, který vás naučí alespoň základům.

Second Life

Pak už se můžete vypravit do města, které má několik miliónů registrovaných občanů, přičemž několik desítek tisíc se v něm vyskytuje pravidelně. A co že zde máte za úkol? Celé se to dá shrnout do tří písmen: žít. A to se zde točí hlavně okolo peněz. A teď přijde to nejlepší: tamní virtuální peníze (tzv. Linden dolary) jsou obousměrně konvertibilní za opravdové americké dolary. To znamená, že při troše snahy a patřičné porci štěstí můžete díky Second Life vydělat i nějaké ty peníze. Skutečné peníze.

Second Life

A jak? Největší šanci zde mají designéři na grafici. Ti mohou „vyrábět“ nové věci a následně je prodávat. Další možnosti jsou velmi podobné reálnému světu, peníze lze získat za zprostředkování toho či onoho, za reklamu, díky hazardu apod.

Second Life

Někteří tak mohou namítnout, že tím hra ztrácí své kouzlo, protože 90 % jejich hráčů se jenom všemožně snaží z ostatních nějak vytáhnout peníze. Stejně jako skutečný svět má i tento virtuální různé proudy, a tak se zde můžete dobře bavit i bez jediného virtuálního dolaru v kapse. Třeba jen zkoumáním rozlehlého světa.

O Second Life by se dalo psát dlouho, toto téma by klidně vydalo na samostatnou knihu. Označení počítačová hra je v tomto případě zavádějící a odpovídá pouze vnější formě. Ve skutečnosti se jedná přesně o to, co slibuje název – o váš druhý život.

Domovská stránka projektu

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik