Web o všem

Online slovníky zdarma

03.05.2009 19:52

Ať už vládnete několika světovými jazyky, nebo vám cizí řeči vůbec nic neříkají, určitě jste už potřebovali přeložit nějaké to slovíčko. Není nic snazšího, než si slůvko přeložit na internetu. Pojďte si vybrat online slovník.

Článek čerpá z aktuálního vydání časopisu Jak na počítač 21/08, které můžete právě nyní koupit na stáncích za skvělých 39 Kč. Jeho hlavním tématem je bezdrátový internet, vyberete si s ním však také vhodný chytrý telefon a na přiloženém CD najdete sbírku slovníků.

Slovnik.seznam.cz

Jedny z nejrozsáhlejších slovníků najdete na slovnik.seznam.cz. Zde si můžete přeložit slova z angličtiny, němčiny, francouzštiny, italštiny, španělštiny a ruštiny a zase naopak snadno překládat z češtiny do těchto jazyků. Milým zpestřením je pak možnost poslechnout si výslovnost některých slov. Ta jsou označena ikonkou zvuku, kterou když stisknete, stáhne se vám kratičký zvukový soubor ve formátu WMV, který poté snadno přehrajete. Ruštináře na slovnících na Seznamu obzvláště potěší možnost otevření obrázku s ruskou klávesnicí, kde stačí myší označit použitá písmena v azbuce.

Slovniky.centrum.cz

Vše výše popsané u slovníků Seznamu však najdete ve slovnících dalšího českého portálu Centrum.cz, a to na adrese slovniky.centrum.cz. Databázi slovíček totiž dodala stejná firma jako v případě Seznamu. Co však mají slovníky na Centru navíc, je možnost zaškrtnout překlad z češtiny do všech šesti světových jazyků zároveň.

Japonsko, Čína, Island? Žádný problém!

Jestliže se nespokojíte s evropskými jazyky, zaujmout vás může například česko-japonský slovník na www.otakuland.cz/slovnik. A protože japonské znaky mají do latinky také docela daleko, opět nechybí klávesnice japonských znaků.

S překladem do čínštiny je to pak trochu složitější, budete muset použít mezikrok čínština-angličtina-čeština, s trochou trpělivosti se však správných významů

přeci jen doberete na www.cinsky.cz/index.php?page=slovnik.

Jazyku překrásné severské země Islandu pak o něco více porozumíte díky slovníku www.sweb.cz/chejnik/islandslovnik.htm, který v současné době obsahuje téměř čtyři tisíce islandských slovíček.

Aby vám ani čeština nebyla cizí

I náš mateřský jazyk však obsahuje řadu slov, kterým nemusíme rozumět. Chcete-li psát správně česky

, navštivte www.pravidla.cz, poradí si s vyjmenovanými slovy a prozradí vám význam slůvek jako bidlo nebo žalm. Na cizí slova je pak specialista slovník slovnik-cizich-slov.abz.cz.

Poslední dnešní tip pak potěší milovníky hry Scrabble. Pokud vás protihráči neustále přesvědčují, že peha nebo tamar jsou přece krásná česká slova a oni si zaslouží body, slovník oficiálních českých slov pro Scrabble vám v tom konečně udělá jasno. Stačí navštívit scrabble.ik.cz/slovnik.

Tip navíc: Pokud chcete překládat celé webové stránky, výborně vám poslouží například Google Translate.

Online slovníků zdarma existují tisíce, ne všechny jsou ale praktické a dobře použitelné v českých podmínkách. Máte nějaký svůj oblíbený? Pochlubte se v diskuzi pod článkem!

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik