Web o všem

Mobilem na radarovou past

03.05.2009 15:22

Američtí řidiči, na které číhají podobné radarové pasti jako na české šoféry, si mohou na pomoc vzít své mobilní telefony. Společnost Trapster se rozhodla nabídnout varování.

 

Trapster si tak trochu vzal vzor z nejrůznějších sociálních sítí, ani tato služba se však bez spolupráce uživatelů neobejde. Jednotliví účastníci mohou radarovou past ohlásit hned třemi způsoby – buď prostřednictvím webové stránky www.trapster.com, hlasem na speciálním čísle nebo mobilem pomocí stažené aplikace.

U mobilů vybavených službou GPS se navíc dočkáme automatického hlasového upozornění, že se blížíme k pasti. Celý systém navíc umožňuje označovat spolehlivost jednotlivých hlášení, podobně jako účastníci eBay známkují spolehlivost prodávajících.

Peter Tereneillo, zakladatel firmy Trapster, o ní mluví jako o kombinaci mezi Facebookem, eBay a radarovým detektorem. Celý systém funguje po celém světě, občas se objeví hlášení ze Sibiře, za chvíli naskočí něco z Thajska. Většina účastníků ale pochází ze Spojených států.

O to více překvapí, že služba, která v samé podstatě obchází ruku zákona, policii nijak nerozčiluje. Bill Johnson, šéf organizace National Association of Police Organization, říká, že jelikož celý systém vede k tomu, že řidiči zpomalí, tak s ním nemá žádné problémy. Navíc prý neví o žádném zákonu, ať už federálním nebo státním, který by něco podobného zakazoval.

Podle amerických statistik, které pochází z roku 2006, způsobila příliš velká rychlost plných 31 procent autonehod, při kterých zahynulo 13 543 lidí.

Zájem o Trapster je velký, v současné době má celý systém více než 200 000 účastníků a téměř 120 000 radarových pastí na celém světě, včetně pražských:https://www.trapster.com/rl/Trapster.php. A jelikož je systém zdarma, proč ho nevyzkoušet?

Kdo žaluje na řidiče 

Automobily se pomalu ale jistě stávají pojízdnou kanceláří, většina řidičů má potom pocit, že jsou ve stejném soukromí jako doma. Podle řady rozhodnutí amerických soudů však tomu tak nutně nemusí být.

GPS a „černé skříňky“, které instalují výrobci aut, nabízejí dokonalý přehled o tom, kde auto je, doslova 24/7.  A u soudu se to může zatraceně hodit, od důkazu, že auto bylo na místě zločinu přes vyvrácená alibi, průkaz nevěry či role při nějaké nehodě.

Na jedné straně bědují zastánci občanských práv, kteří podobné udělátka označují jako další z narůstajících zásahů do soukromí, stejně jako tomu jsou bezpečnostní kamery nebo všudypřítomné databáze. Na druhé straně slaví policie a prokurátoři.

U soudu v kalifornském okrese Yolo County pomohly údaje z GPS prokázat, že pachatel byl na místě, kde byly založeny požáry. Po několika dnech byl po založení šesti požárů lesů, které v roce 2006 sužovaly Kalifornii, odsouzen.

V kalifornském městě Commerce se policii podařilo umístit GPS na auto podezřelého. Získané údaje byly později použity u soudu a doložily, že podezřelý byl na místě řady krádeží přesně v dobu, kdy k nim došlo. V posledních třech letech došlo k celé řadě podobných případů, včetně mediálně vděčného přelíčení se Scottem Petersonem, který byl podezřelý ze zavraždění své těhotné manželky.

Stále větší množství moderních aut obsahuje „černou skříňku“, která podobně jako v letadle ukládá záznam o rychlosti nebo brzdění. To se při vyšetřování autonehody může velice ho

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik