Web o všem

Minislack

03.05.2009 13:04

V dnešní krátké recenzi se podíváme na distribuci Minislack. Jak už napovídá název, tato distribuce vychází ze Slackwaru, má být ovšem poněkud zeštíhlená a výběrem dostupných aplikací cílená spíše na desktop.

Čím se liší od Slackware

Výběrem sofware - velikost ISO obrazu je cca 400 MB, z každého tématického okruhu je zpravidla k dispozici jen jedna aplikace. Výchozí instalace obsahuje na rozdíl od starších verzí Minislacku jako desktop Xfce (původně WindowMaker). Zajímavostí je nástroj netpkg pro jednoduchou správu software.

Hardwarové nároky

Minimum potřebného místa na disku je 1,5 Gb, paměťové nároky nejsou nijak přemrštěné (také vzhledem k volbě Xfce jako grafického desktopu), minimum by mělo být 64 Mb RAM. Pokud jde o procesor, podporované jsou ještě 486, ovšem rozumně použitelné jsou sestavy s procesory Pentium II či AMD K6. (Viz diskusní fórum Whats the oldest PC using Minislack here?).

Instalace

Probíhá v textovém režimu. Nejprve uživatel zvolí rozložení klávesnice, poté uživatel je třeba vytvořit potřebné diskové oddíly (k dispozici cfdisk a fdisk). Poté uživatel spustí instalační program (setup). Zde je možnost změnit klávesovou mapu, nastaví se odkládací oddíl, zvolí se typ souborového systému a přípojné body. Detekce instalačního CD proběhne zpravidla automaticky, uživatel pak zvolí tématické okruhy software, které chce instalovat. V dalším kroku je možno buď instalovat vše ze zvolených okruhů anebo si projít/upravit seznamy balíčků. Následuje konfigurace systému (zavaděč systému - LILO), myši, sítě, služeb automaticky spouštěných při bootu, nastavení časové zóny a hesla pro uživatele root. Po prvním startu systému je potřeba spustit alsaconf pro konfiguraci zvukové karty. Systém po instalaci startuje do textového režimu, pokud chceme aby bylo po startu spouštěno prostředí X Window System, změníme výchozí úrověň běhu systému z 3 na 4 (viz soubor /etc/inittab).

Dostupný software

 

  • jádro: kernel-2.6.11.10 s podporou souborového systému Reiser4 a NPTL
  • X Window System: X.org 6.8.2
  • desktop: Xfce-4.2.2
  • kancelář: Gnome office (abiword 2.2.8, gnumeric 1.4.3), lze také dodatečně instalovat OpenOffice.org 2.0b
  • grafika: gimp-2.2.7
  • internet: Mozilla-Firefox-1.0.4, Mozillathunderbird-1.0.2, Gaim-1.3.0
  • multimédia: Gxine-0.4.5
  • plus široký výběr vývojových prostředí

 


Administrace systému

Téměř vše, co platí pro klasický Slackware, platí také pro Minislack. Ke správě a instalaci software je k dispozici pkgtool, je zde ale zajímavé rozšíření v podobě utility netpkg - je možné systém přes síť jednoduše aktualizovat anebo instalovat další volitelné balíčky (např. chcete-li doinstalovat OpenOffice.org, stačí se připojit k síti a spustit netpkg openoffice).

Závěrem

Jedná se o celkem příjemnou distribuci, v podstatě je to "odtučněný" Slackware. Rozdílů oproti originálnímu Slacku není moc, potěší zjednodušená správa software (netkpg).

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik