Web o všem

Historie Windows

03.05.2009 14:01

Zdroj: Živě.cz

Operační systém Windows se stal během svého vývoje díky úspěšné marketingové strategii svého výrobce nejpoužívanějším systémem na osobních počítačích. Navzdory tomu, že je od počátku kritizován, spoustě uživatelů vyhovuje. Počátky vývoje Windows spadají do první poloviny osmdesátých let, byť se zpočátku jednalo pouze o grafickou nadstavbu pro operační systém MS-DOS.

 

První zmínka o Windows padla z úst představitelů Microsoftu někdy v roce 1981. V září téhož roku se započal vývoj „Interface Manageru“. V roce 1982 došlo ke změně grafického rozhraní z nabídek na spodní části obrazovky na styl rozbalovacích nabídek a dialogů, který byl převzat podle vzoru společnosti Xerox.

 

První verze měla spoustu problémů, do prodeje se dostala zhruba v roce 1985 a na trhu nezaznamenala výraznější úspěch. První Windows nabídly tzv. okna, která byla na obrazovce uspořádána vedle sebe. K dalším vlastnostem patřila nezávislost na použitém zobrazovacím zařízení a tiskárně. Do jisté míry Windows 1.0 nabízely kooperativní multitasking.

Windows 1.0 působí ve srovnání s dnešními systémy opravdu starožitně * První verze Windows nedovedla překrývat okna aplikací

 

Příchod nových verzí

 

Další verze Windows byla uvedena v roce 1987. Na rozdíl od té předchozí nabízela okna, která se mohla navzájem překrývat. Aktivní aplikace tedy byla jakoby nahoře. Toto uspořádání podpořilo vznik mnoha oblíbených aplikací. Objevily se také soubory typu PIF, jako doplněk pro spouštění aplikací DOSového režimu. Microsoft Windows 2.0 byly zpětně kompatibilní s předchozí verzí. Někdy se můžete setkat i s označením Windows/286. Jde o stejný systém přejmenovaný nejspíše kvůli rozdílům mezi procesory řady 80286 a 80386.

Druhá verze Windows již uměla překrývat okna

 

Práce na třetí verzi Windows byly zahájeny v roce 1988. Cílem se stalo využití chráněného režimu procesorů 80386. V roce 1990 byla v New Yorku finální verze Windows 3.0 představena veřejnosti. Od této chvíle nastal přímo raketový vzestup prodeje Windows. Během následujících tří let se prodalo přes 25 milionů kopií, což udělalo z této verze Windows jeden z nejprodávanějších systémů v historii. Mezi vylepšeními oproti druhé verzi najdeme podporu rozšířeného režimu i386, správce programů a souborů. Z hlediska aplikačního rozhraní přibyly rozbalovací nabídky, vnořená menu a ini soubory.

 

V dubnu 1992 byly vypuštěny Windows 3.1. Udává se, že obsahovaly přes tisícovku vylepšení pro stabilitu, rychlost a pohodlnější ovládání: podpora TrueType písem, multimediální rozhraní, OLE, vylepšená diagnostika chyb… Základy aplikačního rozhraní už byly navíc kompatibilní s Windows NT (viz dále).

Prvky uživatelského rozhraní Windows třetí řady již nejsou daleko od dnešních systémů * Ovládací panely jste mohli najít už i v této verzi Windows

 

Spolu s uvedením Windows 3.1 předvedl Microsoft další zajímavou novinku. Tou bylo uvedení televizního reklamního spotu na podporu Windows. Další verze Windows, která podporovala práci v počítačové síti, byla uvedena také v roce 1992 jako Windows for Workgroups. O rok později, v roce 1993, byla představena „profesionálnější“ verze síťového operačního systému – Windows NT.

 

O smyslu přídomku NT se vede spousta diskuzí, nicméně odpovídajícím popisem bude New Technology. Tento produkt velkou díru do světa neudělal. Do širšího povědomí větších zákazníků se tak dostaly až následující Windows NT 3.5, které obsahovaly řadu oprav významných chyb. Stalo se tak v roce 1994, kdy Microsoft uvedl velmi úspěšné Windows for Workgroups 3.11.

 

Léta změn i sporů

 

Rok 1995 byl do jisté míry přelomovým. Microsoft v srpnu uvedl Windows 95, obsahující nové grafické rozhraní, které až na drobné úpravy přetrvalo do současných Windows XP. Již během prvního dne se pouze v Americe prodalo přes milion kopií. Windows 95 už nepotřebují základ v podobě MS-DOSu, ten je nyní zabudován přímo do systému. Novinkou je také 32bitové aplikační rozhraní. Konec tohoto roku byl pro uživatele Windows ve znamení nástupu Internet Exploreru. Jeho uvolnění zdarma znamenalo pozvolný konec konkurenčního Netscape Navigatoru.

Windows 95 přinesly zásadní změny nejenom ve vzhledu

 

V následujícím roce 1996 uvedl Microsoft Windows NT 4.0, které měly stejné grafické rozhraní jako Windows 95. Tento systém se začal používat na počítačích sloužících jako server v počítačových sítích.

Grafické rozhraní Windows NT 4.0 je shodné se systémem Windows 95

 

Rok před uvedením další verze Windows pro osobní počítače začaly spory ohledně obchodní strategie Microsoftu s vládou USA. Ty trvají v různých obměnách s vládami různých zemí po celém světě prakticky dodnes. Psal se rok 1997 a mnohým vadilo „násilné vnucování“ Internet Exploreru.

 

Olejem do ohně těchto sporů pak bylo uvedení Windows 98 s vestavěným Internet Explorerem. Tento systém již podporoval nově přicházející rozhraní USB a měl vylepšenou podporu velkých diskových oddílů pomocí souborového systému FAT32. V roce 1998 se objevilo také druhé vydání Windows 95 s přídomkem OSR2, které do staršího systému přidávalo některé novinky z Windows 98.

Vzhled Windows 98 se příliš nelišil od vzhledu předchozí verze, nabídl možnost panelů na liště Start

 

Následující rok 1999 přinesl oznámení přípravy systému Windows 2000. Současně bylo uvedeno druhé vydání Windows 98 s přídomkem SE. To již podporovalo DVD mechaniky, sdílení internetového připojení a zlepšila se i podpora USB periferií.

 

Systém Windows 2000 byl oficiálně uveden v únoru 2000 a v několika verzích byl instalován jak na počítače koncových uživatelů, tak na serverové systémy. Troufám si tvrdit, že to byl první skutečně stabilní systém z řad Windows, který se pokusil přenést technologii řady NT na monitory počítačů na pracovních stolech. Navíc podporuje souborové systémy NTFS i FAT32, až 4 GB operační paměti, nabízí ochranu systémových souborů před nechtěným přepsáním a jiné.

Windows 2000 se používá na mnoha serverech i stanicích

 

Nejnovější systémy

 

V roce 2000 spatřil světlo světa poslední systém z řady Windows 9x, a sice Windows ME. Kromě některých multimediálních nástrojů a podivného zákazu spouštění v režimu MS-DOS nepřinesl žádnou zásadní novinku. Poprvé se zde objevil také nástroj pro snadné obnovení systému.

 

Spojení technologie NT z Windows NT/2000 a systémů Windows9x/ME vyústilo v uvedení Windows XP na podzim roku 2001. Tento systém obsahuje vylepšené grafické rozhraní nazývané Luna, vylepšený přehrávač Windows Media Player, komunikační nástroj Windows Messenger, videoeditační nástroj Windows Movie Maker (objevil se již ve Windows ME) a další. Systém umožňuje snadné přepínání přihlášených uživatelů bez nutnosti vypínat běžící programy. Objevuje se také nástroj pro přihlašování ke vzdálené pracovní ploše, podpora bezdrátových sítí aj.

 

Dvě verze, Home a Professional Edition, se liší především v absenci některých nástrojů pro práci se sítí. Objevují se také speciální verze Windows XP: Media Center Edition a Windows XP Tablet PC Edition. Obě jsou určeny pro speciální druhy počítačů.

Pro nové grafické prostředí Luna ve Windows XP je typická především přepracovaná nabídka Start

 

Zatím nejnovějším systémem Windows je Windows Server 2003, uvedený na jaře roku 2003. Je určen k nasazení na serverových počítačích, obsahuje vestavěnou podporu pro webové služby, podporuje 512 GB operační paměti, až čtyřiašedesát procesorů a je k dispozici hned v několika verzích – především z marketingových důvodů.

Windows 2003 má opět klasický vzhled prostředí a obsahuje nástroje pro administraci sítí

 

V současnosti se pilně pracuje na dalším vydání označovaném jako Longhorn. Přinese další změny v grafickém uživatelském rozhraní, v aplikačním rozhraní a další vylepšení, která běžný uživatel jistě rád zaplatí. I přesto, že většinu z nich využije málokdy a že si bude muset nejspíše pořídit také výkonnější hardware.

Další verze Windows bude obsahovat přepracované grafické rozhraní Avalon

 

Aby byl výčet systémů Windows kompletní, je třeba se zmínit o verzi určené pro kapesní počítače. První MS Windows CE 1.0 byly uvedeny na podzim roku 1996, Windows CE 2.0 o rok později. Další verze Windows CE 2.1 pochází z jara roku 1998 a Windows CE 3.0 z roku 1999. Setkáte se také s Windows Mobile 2002 a 2003 pro platformu PocketPC.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik