Web o všem

Google nabízí volání zdarma i s podporou videa

03.05.2009 19:49

Společnost Google uživatelům e-mailové služby Gmail nově umožňuje telefonovat přímo z prostředí webového prohlížeče. Kromě hlasu je podporován i přenos videa.

Google do rozhraní e-mailové schránky Gmail.com nově implementoval podporu videohovoru mezi počítači. Díky tomu mohou uživatelé této freemailové služby zdarma volat rodině, přátelům a kolegům ze seznamu kontaktů stejně, jak to znají například z populárního programu Skype, ICQ či Windows Live Messenger.

„Jelikož potřeby uživatelů tlačí komunikaci stále víc směrem k multimédiím, rozhodli jsme se jim nabídnout všechno pohromadě v rámci Gmailu: email, chat v podobě Gtalku, hlasové hovory i videohovory,“ říká Kateřina Holcmanová, marketingová manažerka českého Googlu a dodává: „V rámci jedné služby - účtu v Gmailu, tak mohou velmi snadno a pohodlně komunikovat dle svých potřeb písmem, hlasem i obrazem.“

Google u přenosu hlasu i videa slibuje vysokou kvalitu ― oproti nejpoužívanějším řešením se mají videohovory v Gmailu pyšnit i nízkou latencí (lepší synchronizace zvuku s videem) a spolehlivostí.

Technologie přenosu videa a hlasu nepochází z vývojářských dílen Googlu, nýbrž společnosti Vidyo. Rozdíly v řešení videohovorů této firmy a "dobře známého systému", jak je v demonstraci uvedeno (analogie s pracími prášky dobře patrná), lze postřehnout na tomto videu.)

 

 

Vidyo slibuje, že s jejich řešením se vyhnete následujícím problémům: kostičkování obrazu, rozmazávání obrazu, jeho neostrosti, dlouhým prodlevám, trhaným pohybům, špatné synchronizaci zvuku a videa. Jako komprimační kodek slouží vylepšený H.264/SVC, jenž je doplněn o protokol RTP (Real-Time Transport Protocol). Samozřejmě že vyšší kvalitu videa zpozorujete při použití lepších webových kamer s vyšším rozlišením.

Navíc řešení pomocí standardů, komunikačního protokolu XMPP a RTP zaručuje, že vývojáři z jiných společností mají volné ruce pro vývoj aplikací, které s videem a hlasem Gmailu mohou spolupracovat.

A co Google Talk?

Někteří uživatelé by si samým nadšením mohli pomyslet, že stejná podpora přichází i pro Google Talk, klasickou desktopovou aplikaci, která nyní umožňuje konverzaci jak textem, tak i hlasem. Podpora videa zatím ale chyběla. Změní se to teď s příchodem videohovorů do webovéoh rozhraní Gmailu? Patrně ne. Tedy lépe řečeno Google v současnosti souběžně se zavedením videohovorů v Gmailu nový Talk nevydal, ten stávající je stále v beta verzi a zatím se nic pro něj nemění.

Nejde sice vyloučit, že se brzy jeho nová verze s podporou videa na světě objeví, ale z pohledu strategie Googlu se jeví pravděpodobnější to, že přednost budou mít webové aplikace včele s Gmailem a dalšími mainstreamovými službami z portfolia této společnosti.

Vždyť webový prohlížeč Google Chrome je pro práci s webovými aplikacemi dělaný. S webovými aplikacemi pracuje s přehledem nejrychleji ze všech prohlížečů a při používání služeb Googlu má člověk pocit, jako by pracoval s klasickou desktopovou aplikací: načítání například e-mailové schránky Gmail je okamžité, navíc pomocí Chrome lze umístit jejího zástupce na plochu, do nabídky START nebo panelu rychlého spuštění; kliknutím ji pak snadno spustíte a pracujete v ní rychle jako v desktopové aplikaci (bez adresního řádku a jiných rušivých elementů). To samozřejmě platí i v případě dalších webových aplikací, a to nejen od Googlu. Více o Google Chrome v článcích: Chrome. Webový prohlížeč od Googlu značí začátek revoluce a Chce Google srazit Microsoft na kolena? Nebo proč to dělá?

Zavedením videohovorů do rozhraní e-mailové schránky tak Google jen potvrzuje svou snahu převádět služby jinak vázané na různé programy pro Windows do prostředí webu. Díky tomu uživatel nemusí instalovat aplikace třetích stran a vytvářet si jiné účty u služeb jiných společností. Spojování různých služeb do jediné webové služby nabité funkcemi ocení hlavně začátečníci, kteří často mívají problémy se v různých programech (Skype, Windows Live Messenger, ICQ, AIM, ...) vyznat a ještě je nastavit tak, aby správně spolupracovaly s kamerou a zvukovou kartou.

Jak si živě pokecat přes kameru?

Uživatelé služby Gmail.com si musí stáhnout jen malý plugin, vypnout webové prohlížeče a plugin nainstalovat. Po přihlášení do Gmailu si v seznamu vyberte kontakt, s nímž chcete hovořit, otevře se okno rozhovoru, které jinak slouží pro textovou konverzaci, a v levém dolním rohu byste měli vidět tlačítko Video a další (býval tam nadpis Možnosti), v němž videochat zahájíte.

Služba samozřejmě funguje i bez kamer, pak se budete pochopitelně muset spokojit jen s hlasovým hovorem. Navíc pokud jeden ze dvou účastníků webovou kameru nevlastní, funguje i jednosměrný přenos videohovoru.

 

 

Podpora hlasu a videa je v Gmailu zatím dostupná jen pro systémy Windows (XP a vyšší) a Mac OS X (10.4 a vyšší na platformě Intel). Uživatelé Linuxu si budou muset počkat.

Nemáte-li službu Gmail.com, můžete se zdarma registrovat na této stránce. Získáte nejen velkou e-mailovou schránku (v současnosti cca 7,2 GB), ale i přístup k dalším službám, jako je Google Docs, Calendar, Reader a spousta dalších.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik