Web o všem

Dejte Windows XP nový kabát

03.05.2009 15:23

Líbí se vám nový vzhled Windows Vista? Chtěli byste taky ve svých XP mít efekty skla (průsvitné okraje oken), 3D uspořádání oken, měnit vzhled Windows a ještě něco navíc? Je to jednoduché. Navíc některé uvedené tipy se hodí i pro Visty.

Windows Vista leckoho lákají svým vzhledem. Uživatelé potom ale procházejí různá internetová fóra, čtou si blogy a komentáře ke článkům a narážejí na zásadní problém: často omílané vysoké nároky tohoto operačního systému. Ať už podle vás jsou jejich nároky opravdu vysoké, či nikoliv, vaše možnosti jsou pořád omezeny vybavením vašeho počítače. Leccos z efektů, jimiž se pyšní Visty, ale můžete provozovat i na starších operačních systémech. A co víc, nebudete k tomu potřebovat nový počítač s výkonným hardwarem. V článku zmíněné programy fungují i na strojích s obyčejnými grafickými kartami, jaké se objevují i v levných noteboocích.

Fádní Windows XP

Windows XP jsou zde s námi od roku 2001. A co si budeme nalhávat, po tolika letech už nevypadají ničím zajímavě. Visty přinesly nový svěží vzhled systému podpořený novým systémovým písmem a různými efekty včetně těch (jakoby) trojrozměrných. Microsoft nedovoluje uživatelům volně si grafická témata měnit ― použít samostatně nový soubor *.theme je možné jen tehdy, pokud je podepsaný samotným Microsoftem. Takových šablon je ovšem málo. Naštěstí způsoby, jak Windows snadno převléct do nového kabátu, existují

Efekty skla, tisíce grafických šablon

Pokud někdo touží po průsvitných oknech, průsvitném systémovém panelu či nabídkách a zároveň si chce vybrat z tisíců grafických témat, jež Windows změní k nepoznání, může použít Window Blinds, proslulý software společnosti Stardock. Předností tohoto nástroje je, že ulehčí život vašemu procesoru. To někomu může znít podivně, protože člověk by naopak čekal, že systém bude kvůli vykreslování oken s efekty, jako je průsvitnost, naopak zatěžován více než při zobrazování klasického Win9x stylu. Fígl je v tom, že tento software k vykreslování oken nepoužívá procesor, ale grafickou kartu. Takový způsob je znám právě z Vist z prostředí Aero nebo z linuxových systémů, ve kterých je aktivní Compiz Fusion. Na obrázku níže je zobrazena část plochy Windows XP s aktivním Window Blinds a jedním z grafických témat. Jestliže chcete vidět, jak by vaše Windows (i Visty) mohly vypadat, podívejte se na galerii šablon, jež jsou volně ke stažení. Galerie zde.

Pokud se vám výchozí míra průsvitnosti systémových částí nelíbí, můžete si ji dle libosti změnit nebo i vypnout. Window Blinds nabízí rovněž širokou paletu možností pro jiná další nastavení. Potěšující zprávou je i to, že na rozdíl od různých „transformačních balíků“, které slibují z XP udělat Visty, nijak nemění systémové soubory, takže vaše Windows budou pořád v bezpečí.

Teď trochu nepříjemná zpráva. Protože jde opravdu o velice povedený software, výrobce za něj požaduje peníze. Ale ne nijak horentní sumu: 20 amerických dolarů, což není ani 350 korun. Window Blinds je sice k dostání v českých e-shopech, ale za téměř dvojnásobnou cenu, takže pokud máte o tento program zájem, kupte si jej raději na stránkách výrobce (např. platba kartou či přes PayPal). Tento produkt je i součástí většího balíku různých nástrojů a „zkrášlovatek“ jménem ObjectDesktop. Více na domácích stránkách produktu. Na stejném místě je k bezplatnému stažení dostupná i 30denní zkušební verze. Pokud však neovládáte angličtinu, software si v případě zájmu raději kupte v některém z českých internetových obchodů.

3D plocha Windows ― kostka v akci

Další oku lahodící aplikací je Yod’m 3D, o které jsme si kdysi už něco řekli. Jde o vůbec první trojrozměrný správce oken pro Windows. Svou jednu pracovní plochu tak díky Yod’m 3D můžete rozšířit o další tři plochy, na které si můžete tematicky rozdělit práci a poté klávesovou zkratkou nebo pomocí myši otáčením kostky mezi plochami přepínat. Video, jak to pak vypadá v reálu, si můžete prohlédnout například na serveru YouTube (videí s tímto programem je tam požehnaně). Vyžadována je grafická karta podporující DirectX 9. Yod’m 3D se nemusí instalovat, takže nemusíte mít strach, že by tato aplikace nějak poškodila váš systém. Můžete si nastavit, zda chcete, aby se spouštěla s Windows, nebo ji můžete spouštět ručně.

Ovládání je snadné: stačí aktivovat kostku (např. najetím kursoru myši do předem nastaveného rohu obrazovky nebo klávesovou zkratkou) a poté pomocí šipek (nebo tahem myší) s ní rotovat a oddalovat. Přepínat mezi plochami lze i jednoduše pomocí kolečka myši v kombinaci s nějakou klávesou (aby došlo k aktivaci); například si v nastavení Yod’m 3D zvolíte klávesu CTRL a pak stačí ve spojení s ní točit kolečkem myši. Tento způsob práce je asi nejrychlejší.

Yod’m 3D 1.4 je na internetu ke stažení zdarma, ale jeho vývoj skončil. Autor ho prodal jiné softwarové společnosti (OTAKU Software) a ta jej vyvíjí pod novým jménem DeskSpace. Ovšem už jde už o placený software.

Flip 3D ― prostorové přepínání oken i v XP

Dalším funkcí, kterou se pyšní Windows Vista, je prostorové přepínání oken. V praxi to funguje tak, že klasické přepínání mezi otevřenými okny pomocí klávesové zkratky ALT+TAB se nahradí zkratkou WIN+TAB a okna se přehledně prostorově uspořádají. Tuto funkci můžete bezbolestně přidat i „XPéčkům“. Umožní vám to aplikace WinFlip, která je k dostání zdarma od japonského vývojáře.

WinFlip se stejně jako v případě Yod'm 3D nemusí instalovat, stačí rozbalit zazipovanou složku a spustit. Jelikož se o vykreslování stará opět grafická karta, je potřeba, aby byla kompatibilní s DirectX 9.0c. Protože funkci 3D přepínání oken mají Windows Vista už v sobě zabudovanou, WinFlip je určen pro Windows XP. Více na stránkách produktu.

Miniaplikace na plochu

Miniaplikace na pracovní plochu, jež z ní udělají zajímavější místo a ještě vám budou sloužit jako zdroj informací, jsou od základní instalace dostupné jen pro postranní panel Windows Vista. Ovšem „widgets“ už dlouho existují i pro Windows XP a vyvíjí je společnost Yahoo. Dostupný je i zmíněný postranní panel, ale Yahoo Widgets si můžete rozmístit na různá místa plochy ― widgety nejsou na panel pevně vázány.

Ke stažení existuje velký počet různých miniaplikací. Můžete si na plochu umístit například okýnko s RSS čtečkou oblíbených zdrojů, kontrolu elektronické pošty, poznámkový blok (poznámky budou na ploše „nalepené“), monitor výkonu počítače (vytížení procesoru ― všech jader ―, využití operační paměti, disku, síly bezdrátového signálu či stav baterie notebooku), klasické nástěnné hodiny, prohlížeč obrázků, počasí s předpovědí na několik dní... Zkrátka Yahoo Widgets skýtají obrovské množství různých „udělátek“, které ocení každý, kdo má rád hezké prostředí operačního systému a zároveň chce mít přehled.

Yahoo Widgets jsou dostupné ke stažení zdarma a lze je použít pro Windows 2000/XP/Vista i Mac OSX. K tomu miniaplikací pro tento program existuje skoro pět tisíc. Nevýhodou je, že člověk musí umět anglicky ― alespoň základní pojmy ―, aby si z tisíců widgetů vybral.

Více na domácí stránce Yahoo Widgets.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik