Web o všem

America’s Army

03.05.2009 19:18

Zdroj: Lidovky.cz

Tato hra, dá-li se ještě použít ten výraz, je už ke stažení nějaký ten pátek, přesto o ní spousta lidí neví. To je škoda, protože v mnoha ohledech se od ostatních podobných projektů naprosto liší.

Na otázku, proč tomu tak je, odpovídá pohled na výrobce této „on-line“ střílečky. Není to žádná softwarová firma, ale samotná armáda Spojených států amerických. Jejím účelem tedy není vytvořit zisk, ale naopak získat nové adepty pro službu v armádě.

America's Army
Že to nebude žádný med, se přesvědčíte hned na začátku. Po nezbytné registraci ne nepřesunete hned na virtuální bojiště, ale naopak musíte projít tréninkem. Nad vámi stojí nějaký divný chlap v klobouku a co si nesrozumitelně křičí. I když anglicky zhruba umíte, nerozumíte mu ani slovo, a tak se pouze intuitivně snažíte plnit jeho pokyny. Zde může nastat první zádrhel: je totiž vyžadována absolutní poslušnost, ten správný vojenský dril, a každé provinění se nějakým způsobem trestá.
America's Army 
Dále pak je vyžadována i jistá dovednost. Nejde třeba jen o to přijít na střelnici a tak nějak zasáhnout terč, ale musíte mít jisté procento správných zásahů. Zbraně budou vaší snaze poněkud vzdorovat, a tak nezbývá než se cvičit, cvičit a cvičit. Pokud vytrváte a budete úspěšní, můžete se posléze zapojit do on-line soubojů. Ty se rovněž v mnoha aspektech liší od běžných stříleček, přesně v duchu „armádní filozofie“.
America's Army 
Kromě zajímavého herního projektu tak před sebou máme i zajímavý společenský fenomén: americká armáda, byť bychom ji mohli považovat za zkostnatělou státní instituci, dobře pochopila, jakou sílu mají počítačové hry. Vytrvale se jim nedostává vojáků a výcvik nových zabere nějaký ten čas. Je však rozhodně jednodušší učit někoho něco, co už někdy dělal, byť pouze virtuálně. Geniální nebo naprosto zvrácené?
Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik