Web o všem

Windows vs. Linux

03.05.2009 14:18

Nároky na hardware

Hlavně s příchodem Windows Vista velmi diskutované téma. Obecně se dá říci, že Linux funguje snad na všem. Hlavně pro starší počítače je Linux ideální volba – práce je svižnější než s XP natož s Windows Vista. U nového počítače už není situace tak jednoznačná. Oba systémy mohou i nemusí fungovat dobře a rychle. V tomto případě není hardware limitující pro výkon systému, ale může znamenat omezení funkčnosti. Jak ve Windows, tak v Linuxu. Pokud si chcete pořídit Windows Vista, nezapomeňte na minimálně 1GB paměti operační paměti.

Závěr: U starších počítačů vítězí Linux - výkonem i funčností. U nových se vybírá podle hardware, znalosti toho či kterého OS, druhu práce pro kterou je počítač určen, software, který potřebuje apod.

Nastavení

Nastavení čehokoliv je ve Windows Vista je obdobné jako u Windows XP. Klikačka. Problémem může být najít, kde se dá funkce změnit. Některá nastavení se schovávají hodně hluboko. Pokud není pro příslušnou funkci k dispozici klikací nastavovátko, máte smůlu.

U Linuxu je to poněkud odlišné. V souladu se svou filozofií nepoužívá nic podobného nečitelným binárním registrům, ale pro většinu nastavní jsou určeny čisté textové soubory. Zápis jednotlivých parametrů dnes zajišťuje z grafického rozhraní řada různých grafických utilit, ale lze také příslušný soubor otevřít v nějakém čistě textovém editoru a příslušné hodnoty upravit ručně. Rozdíl je v tom, že v klikátku máte několik základních voleb, desítky dalších jsou skryty v textovém souboru. Možná je nikdy nebudete potřebovat. Pokud snad ano, není nic jednoduššího než dopsat jeden dva řádky podle návodu někde z internetu. Podstatný rozdíl je tedy následující:

  • windows vám nějaké nastavení umožní, ostatní věci jsou pro vás zcela nedostupné bez ohledu na znalosti.
  • linux vám nějaké nastavení umožní naklikat také, ostatní možnosti jsou však kdykoli dostupné, jde jen o znalosti.

Ostatní je věcí zvyku. Uživatel Windows najde většinu nastavení po slepu, uživatel Linuxu ve svém systému taky. Linux má navíc propracovanou příkazovou řádku (konzolu, shell, terminál). Toto prostředí je vysoce efektivní, i když to tak na první pohled vůbec nevypadá. Úplně všechno lze v linuxu dělat bez potřeby spouštět grafické GUI. Postupně i běžný uživatel si zapamatuje základní příkazy, které mu zjednodušují život.

Jedním z problémů, proč není Linux více rozšířen je, že pomocí grafických nástrojů se nedá nastavit vše. Respektive jsou programy, které se nedají nastavit skoro vůbec.

Závěr: Nastavení a instalace ve Windows je obvykle jednoduchá. Po úspěšném ukončení instalace Window máte k dispozici základní funkčnost systému, následuje diskotéka CD s ovladači hardware a potřebného software. Instalace Windows na počítače, doinstalování ovladačů a software je záležitost někdy i na několik dní.

U Linuxové distribuce je situace jen zdánlivě podobná. Po úspěšném ukončení instalace máte k dispozici plně vybavený systém s desítkami kvalitních programů pro okamžité použití a stovkami dalších v repozitářích distribuce.

Cena

Takže, jak to vlastně vypadá s cenou? Pokud vás asi napadne, že je to jasné – Linux je zadarmo, Windows za peníze. Situace ovšem není zdaleka tak jednoduchá.

Je zapotřebí vzít v úvahu také cenu hardware.

Pokud chcete vážně uvažovat o linuxu, kupujte si takový hardware, který řádně dodržuje příslušné specifikace. Bude o něco dražší, než noname železo. Ale daleko spolehlivější a v linuxu zpravidla bezproblémový. Existuje i rozsáhlá databáze hardware, ať již jednotlivých komponent, nebo celých sestav - počítačů či notebooků, který je funkční pod linuxem.

Kvůli Linuxu máme do jisté míry omezený výběr.

Přeinstalované Windows (tzv. OEM verze) – hlavně u notebooků – stojí méně. Respektive stejný model, ale bez Windows je někdy levnější pouze o pár set, jindy o plnou cenu. To je výsledkem agresivní obchodní politiky Microsoftu.

Další záležitost, která by se mohla projevit do ceny je nastavení a správa systému.

Linux obvykle stačí nastavit jednou a pak funguje. Aby jste to dokázali, budete se v některých případech muset stát "experty". Bonusem je, že Linux nezná viry, nezná spyware a spoustu dalších win-like hrozeb a nebezpečí.

Windows vyžadují stálou údržbu a časem se stanete experty a antiviry, reinstalace, údržbu registrů, formátování disků, odvirování souborů,...

Pár slov na závěr

Nelze jednoznačně říci, že Linux je lepší než Windows. Vždy záleží na konkrétním účelui.

  • chcete se především pohybovat na internetu, procházet web, komunikovat s ostatními, stahovat soubory a podobně? Jděte do linuxu - je daleko bezpečnějším systémem.
  • chcete především hrát náročné 3D hry? Jděte do Windows, nebo ještě lépe kupte si herní konzolu.
  • potřebujete provozovat účetnictví? Pro linux jich v současné době existuje několik (pro české podmínky), ale ve Windows je jich přeci jen víc. Pokud máte nějaký, který funguje jen pod Windows, volba je jasná.
  • chcete si vytvořit domácí síť, datový sklad, souborový či tiskový server, firewal nebo zajišťovat nějakou jinou síťovou službu? Zde vítězí linux na celé čáře.
  • nemáte čas/chuť se učit něco nového? Pak pro vás linux opravdu není. Je natolik odlišný od windows, že se prostě musíte pár nových věcí naučit, aby jste ho mohli účinně používat.
  • Dobré řešení nejen pro nerozhodné i je i dualboot – Linux i Windows na jednom počítači. Při startu Pc se vybere, jestli chcete spustit Linux nebo Windows.

Shrnutí záporů

Windows: * NTFS - dnes již zastarávající a pomalý filesystem * WGA – ověření pravosti pořád a pořád dokola * Restarty – každou chvíli nějaký restart – u Linuxu se obvykle restartují jen služby, zatímco systém jako takový stále běží * Tristní řešení víceuživatelkého prostředí - např. po přihlášení přes vzdálenou plochu je tentýž místně přihlášený uživatel odhlášen – proč nemůže každý dělat na svém? * U Vista chybí protokol IPX – staré síťové hry si už člověk nezahraje * Oproti Linuxu plno malware, virů apod.

Linux: * Jednou je OK v dialogovém okně vpravo, jindy zase vlevo * Potřeba pamatovat si některé příkazy pro příkazový řádek * Složité nastavování některých funkcí – dva monitory, přepínání mezi klávesnicemi, Beryl/Compiz u ATI…

Několik obrázků


Windows Vista přihlášení

WMandriva Linux přihlášení

Windows Vista šachy

Beryl má k dispozici zoom

Windows Vista - Network and Sharing center (Centrum síťových připojení)

 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik