Operační systém Windows Vista, který je dodáván s většinou nových počítačů, se rychle rozšiřuje. Někteří uživatelé však z nejrůznějších důvodů (např. finančních apod.) neplánují v nejbližší době přechod na novější operační systém a zůstávají věrní osvědčeným Windows XP. Především pro tyto uživatele je určen tento článek.

Předložíme zde několik typů na freeware programy, které umožňují zmodernizovat Windows XP tak, aby v nich byly k dispozici některé vlastnosti známé z operačního systému Vista. Uvedené produkty však poskytují i další funkce, které jsou schopny práci na počítači výrazně zpříjemnit a zefektivnit. Nejprve se podíváme na aplikaci BricoPack Vista Inspirat, která nám pomůže vytvořit vizuální styly po vzoru Windows Vista, a potom na aplikaci ViStart, která nám pomůže vylepšit vyhledávání z nabídky Start.

Vista Inspirat: Nejen změna vizuálních stylů

Název této aplikace je dostatečně výmluvný. Aplikace ale poskytuje nejen vizuální styly a zvuková schémata inspirovaná Windows Vista. Navíc je zde k dispozici uživatelsky konfigurovatelný ovládací dok, tzv. RocketDock (podobný jako u Mac OSX), možnost volby barev pro ikony složek (iColorFolder,) animace ikon (UberIcon), volby pro průhlednost panelu nástrojů (TransBar) a stínů oken (Yz Shadow).

Instalace

Po rozbalení staženého archivu a spuštění instalačního souboru probíhá instalace běžným způsobem, tj. je nutné souhlasit s licenčním ujednáním, zvolit umístění programu i název pro nabídku Start. Navíc je možné zvolit jeden ze čtyř instalačních módů (Express, Classic, Total a Personalized).
  • Express: Instaluje pouze nové vizuální styly.
  • Classic: Instaluje nové vizuální styly, RocketDock a změní ikony v nástrojové liště.
  • Total: Instaluje nové vizuální styly, RocketDock, změní ikony v nástrojové liště a přidá nástroje Yz Shadow, TransBar, UberIcon a iColorFolder.
  • Personalized: Možnost volby jednotlivých komponent uživatelem.
Instalační módy

Instalace v módu Total vyžaduje 300 MB volného místa na disku a po ukončení instalace je vyžadován restart počítače.

Ukončení instalace

Změna vzhledu

Po restartu počítače dojde ke změně vzhledu přihlašovací obrazovky a zvukových schémat. Po přihlášení si můžeme povšimnout nové tapety pracovní plochy (BricoPack Wallpaper). V horní části je umístěn RocketDock a změny vzhledu můžeme zaznamenat i u panelu nástrojů a nabídky Start. Na pracovní ploše jsou umístěny dvě nové ikony (Vista Inspirat Help, informace o produktu v HTML formátu, a Vista Inspirat Config, konfigurace jednotlivých komponent produktu).

  • Okno pro konfiguraci jednotlivých komponent:
Okno Vista Inspirat Config

Okno Vista Inspirat Config umožňuje nejen vypínat a zapínat jednotlivé komponenty, ale zpřístupňuje také nápovědu, umožňuje update nebo odstranění produktu a v neposlední řadě je zde k dispozici i funkce pro obnovení ikon (Refresh Icons), která umožňuje použití ikon s novými vlastnostmi.

  • Vzhled pracovní plochy po instalaci:
Nová pracovní plocha

Na kartě Vzhled zjistíme, že aplikace rozšířila nabídku stylů o dvě položky. Po instalaci je zvolen styl Vista Inspirat 2 a dále je k dispozici styl Vista. U jednotlivých stylů jsou k dispozici různá barevná schémata.

Nové styly.

RocketDock

RocketDock je animovaná nástrojová lišta. Chování, umístění i vzhled lišty lze přizpůsobit pomocí celé řady uživatelských voleb. V základních volbách lze nastavit mimo jiné i jazyk a nechybí zde ani čeština.

RocketDock a základní volby

Po instalaci obsahuje RocketDock ikony pro přístup k obsahu počítače (Computer), ovládacím panelům (Control Panel) a dokumentům. Z panelu je rovněž možné spouštět internetový prohlížeč, otvírat okno s uživatelskými volbami atd. Obsah nástrojové lišty je však plně modifikovatelný. Jednoduchým přetažením myší lze libovolné ikony do lišty přidávat nebo odebírat.
 

Další komponenty

Další komponenty (Yz Shadow a UberIcon) lze snadno vypínat nebo aktivovat v okně Vista Inspirat Config. Po aktivaci se objeví ikony těchto komponent v System Tray a odtud je možné přistupovat k různým nastavením. Komponenta UberIcon umožňuje zajímavé animované efekty, které se projeví po kliknutí na ikonu, a komponenta Yz Shadow zpřístupňuje volby pro nastavení stínů oken, nabídek i nástrojové lišty.

Volby pro nastavení stínů

Další užitečnou vlastností je možnost nastavení barvy pro určitou složku (iColorFolder). Nabídka pravého tlačítka myši na ikoně složky obsahuje položku Color Label. Zde můžeme zvolit požadovanou barvu složky.

Volba pro barvu složky

ViStart: Vylepšené vyhledávání z nabídky Start

Mezi užitečné vlastnosti operačního systému Windows Vista patří jistě jeho vylepšené vyhledávání. Nám k této vlastnosti pomůže aplikace ViStart. Tuto aplikaci není nutné instalovat. Po rozbalení staženého archivu stačí spustit soubor "ViStart.exe" a okamžitě dojde k modifikaci nabídky Start.

Nabídka Start po spuštění ViStart

V nabídce nalezneme vyhledávací proužek a při vyhledávání je možné využívat veškerých výhod známých z operačního systému Windows Vista. Aplikaci je možné ukončit pomocí volby Exit a vrátit se k původní nabídce. Uživatelské volby pod nabídkou Options umožňují mimo jiné spouštět aplikaci se startem systému nebo zobrazovat její ikonu v System Tray.

Volby ViStart

Závěr a hodnocení

Vista Inspirat je šikovná aplikace, která poskytne vašim Windows XP celou řadu užitečných vlastností. Kladně hodnotím lištu RocketDock, která umožňuje snadný přístup k často používaným aplikacím i složkám. Při práci je užitečná i možnost nastavení barvy složky.

Další aplikace ViStar usnadňuje vyhledávání z nabídky Start po vzoru Windows Vista. Tuto aplikaci není nutné instalovat a jedinou nevýhodou je, že zde není podporována čeština. Obě aplikace tedy umožňují Windows XP modernizovat a poskytují nové vlastnosti známé nejen z operačního systému Vista.

Odkazy: