Web o všem

Microsoft ztrácí uživatele

03.05.2009 14:00

Při sledování měsíčních statistik používání operačních systémů na osobních počítačích si nelze nevšimnout jedné věci: Od chvíle, co Microsoft naprosto ovládl trh, začíná své uživatele pomalu ztrácet. Podíl Windows v novodobé éře PC poprvé klesl pod 90 %.

Počet uživatelů Windows neustále klesá. Za poslední dva roky Windows zaznamenaly citelný propad v podílu na trhu. Naopak konkurenční platformy začínají čím dál více posilovat. 

Takto jasně hovoří dostupná čísla pocházející od společnosti Net Applications, která je získala sledováním návštěvnosti světových webů. Byť operační systémy rodiny Windows pro osobní počítače stále trhu vládnou, vůbec poprvé v historii jejich podíl klesl pod hranici 90 %. Podle statistik Net Applications v listopadu podíl Windows činil 89,62 %. Za poslední dva roky je to největší propad ve srovnání s předchozím měsícem (0,84 procentního bodu, resp. 0,94 % oproti minulému měsíci). Podíl Windows tak za dva roky klesl takřka o 5 %. Ještě v říjnu roku 2006 je používalo 94,31 % uživatelů s přístupem k internetu. 

Vývoj podílu Windows na trhu (2006-2008)

Mac OS X i Linux stále oblíbenější

Naproti tomu Mac OS X, operační systém na počítačích společnosti Apple, se u uživatelů (zejména tedy na severoamerickém a západoevropském trhu) těší čím dál větší oblibě. Ještě před dvěma roky, v říjnu 2006, jeho podíl mezi uživateli činil 5,22 %, ale v listopadu letošního roku se dostal již k hranici 9 % (přesněji na 8,87 %). 

I jeho podíl se oproti předchozímu měsíci změnil rekordní mírou ― nárůst o 0,66 procentního bodu znamená změnu o 8 %. Ve srovnání s říjnem 2006 se jeho zastoupení zvýšilo o úctyhodných 70 % a za posledních 12 měsíců o 30 %. 

Vývoj podílu Mac OS X na trhu (2006-2008)

Třetím nejpoužívanějším systémem je Linux, tedy přesněji operační systémy s jádrem Linuxu. Jejich podíl v globálním měřítku činí 0,83 %. Musíme však upozornit, že toto číslo odpovídá podílu na osobních počítačích ― na serverech je situace diametrálně odlišná. Například jak ukázal průzkum v letošním roce, skoro 70 % českých webových serverů běží právě na Linuxu, 22 % na Windows a zbytek na dalších systémech, jako jsou FreeBSD, NetBSD, AIX, OpenBSD či Solaris.

Oproti předchozímu měsíci posílil o 0,12 procentního bodu, což znamená nárůst o 16,9 %. Listopadové zastoupení bylo však stále nižší než v předchozích měsících. V srpnu a září totiž Linuxu na desktopech patřilo 0,93 %, resp. 0,91 %. 

Stejně jako Mac OS X od společnosti Apple i linuxové systémy rok od roku posilují. Abychom měli jakousi představu, jak to s nimi vypadlo ještě nedávno, uvedeme si pro srovnání data z před dvou let jako u předchozích operačních systémů. 

Ještě v říjnu 2006 Linux používalo 0,39 % uživatelů s připojením k internetu a v listopadu před dvěma roky 0,37 % uživatelů. Jestliže si vezmeme maximální hodnotu ze srpna letošního roku, Linux si za dva roky našel o 139 % více uživatelů.

Loni v listopadu jeho podíl byl0,57 %, což znamená, že za uplynulých 12 měsíců znamená nárůst o takřka 46 %.

Vývoj podílu Linuxu na trhu s osobními počítači (2006-2008)

 

Údaje pro srovnání

Podívejme se ale i na další statistiky, tentokráte od společnosti Awio Web Services (W3counter). Bohužel nám budou muset postačit jen údaje z letošního října, novější data ještě nebyla uveřejněna. 

Výsledky z měřáku W3couter se zakládají na analýze 45,5 milionu unikátních návštěv více než 17 tisíc webů. Opět většinu uživatelů tvoří Američané (26,65 %), které následující Němci (6,20 %) a Britové (4,56 %).

Podíl Windows na osobních počítačích v říjnu činil 89,86 %. Podle tohoto měřáku měly Windows naposledy více než 90% podíl na trhu v červenci (90,85 %). Údaje společnosti Net Applications říkají, že v červenci Windows náleželo 91,02 %, což je dobrá shoda.

Odlišné výsledky můžeme vidět ale v případě operačních systémů Mac OS X a Linux. Macu v říjnu W3counter naměřil 5,33 % (výsledky Net Application v říjnu hovořily o 8,21 %) a linuxovým systémům 2,09 %. Rozdíly jsou patrně způsobeny jak menším zkoumaným vzorkem (Net Applications sleduje více než 40 000 webů s více než 160 miliony unikátních návštěv), tak i tím, že Net Applications sleduje více webů určených zejména lidem na severoamerického kontinentu, kde jsou počítače Applu nejpopulárnější. 

České údaje

České statistiky monitorování návštěvnosti webových stránek se neshánějí bohužel tak snadno. Pravidelné měsíční zprávy nevydává žádná z větších českých společností. Proto se jen pro rámcovou představu budeme muset spokojit s vlastnoručně zpracovanými daty z měřáku Toplist.cz. Ten sice nesleduje jen české weby, ale české stránky tvoří drtivou většinu. 

Mezi českými uživateli s přehledem vládnou Windows. Na rozdíl od celosvětového trhu u nás moc prostoru konkurenčním platformám nedávají ― z koláče si totiž ukusují více než 97 %. Asi tušíte, že největším důvodem vysokého zastoupení Windows je mnohem nižší popularita počítačů od společnosti Apple. Systém Mac OS X používá u nás asi 1 % uživatelů. To se sice nemusí zdát jako mnoho, avšak oproti předchozím měsícům je to docela slušný nárůst ― podíl Mac OS X se totiž u nás dlouho pohyboval mezi 0,7 a 0,8 %. Tím Mac OS X dohnal linuxové systémy, které si u nás dlouhodobě drží rovněž 1% podíl.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik