Web o všem

Microsoft představil BlueTrack

03.05.2009 13:01

Zdroj: Lidovky.cz

Dejte sbohem laseru – to je hlavní slogan, kterým se prezentuje nově příchozí technologie pro snímání pohybu myši. Můžeme se těšit na skutečnou revoluci?

Důvod, proč přijít s novou technologií, leží podle vyjádření Microsoftu ve stále větší oblibě notebooků. S nimi lidé pracují na nejrůznějších místech: ve vlaku, berou si je do postele či na jiná roztodivná místa, kde není dost prostoru pro pořádnou podložku a uživatel, který se nechce spokojit s používáním touchpadu nebo trackpointu tak může mít problémy. Optické myši mívají velmi často problémy s lesklými povrchy, laseroví nástupci tento problém odstranili, avšak nezřídka kdy selhávají při nerovných površích.

Explorer Mouse Mini

Obojí by měla odstranit nově uvedená technologie BlueTrack. Ta využívá světla modré diody, která osvítí zhruba čtyřikrát větší plochu než současné optické myši, což má zajistit nejenom lepší spolupráci s různými druhy povrchů, ale i větší odolnost proti zašpinění snímače. Pro nový druh snímače už by tak neměly být problém materiály jako saténové povlečení, koberce nebo žulová deska stolu. Přesto však i tato technologie má své limity – nefunguje například na čirém skle nebo zrcadlově lesklých površích.
Dvě myši na úvod
Technologie si komerční premiéru odbude ve dvou modelech – Explorer Mouse a Explorer Mouse Mini, které se začnou prodávat během října tohoto roku. Rozlišení senzoru je 1 000 dpi, což je výrazně méně než mají současné špičkové laserové myši. Novinka se tak skutečně hodí pro použití na cestách, pro profesionální nasazení u stolních počítačů (např. hraní počítačových her nebo práce s grafikou) bude potřeba počkat na vyšší rozlišení.

Další parametry snímače jsou 8 000 snímků za sekundu a maximální rychlost pohybu 1,83 m/s.

Obě dvě myši disponují bezdrátovým rozhraním na frekvenci 2,4 GHz. Microsoft v tiskové zprávě nespecifikuje, jestli se jedná o bluetooth nebo Wi-Fi, avšak přiložený adaptér do USB (který se dá schovat do těla myši) naznačuje, že se bohužel jedná o proprietární technologii. O napájení Explorer Mouse se stará AA baterie, kterou lze nabíjet na přiložené základně. Na jedno nabití má myš vydržet až tři týdny. Menší model tuto nabíječku postrádá.

Nakolik modré podsvícení spodního okraje myši přispívá k její větší atraktivitě, si obrázek udělejte sami dle úrovně svého estetického cítění.

Explorer Mouse

Ceny myší byly stanoveny na 80 (resp. 60 za menší model) dolarů.

Jsou s námi už 45 let
Za vynálezem myši stojí Douglas Engelbart ze Stanforského výzkumného institutu. První pokusy proběhly už v roce 1963, o sedm let později byl vynález patentován jako „indikátor X-Y polohy pro zobrazovací systémy“.

První prototypy používaly pro snímání pohybu dvou na sebe kolmých koleček, v sedmdesátých letech byl tento systém nahrazen za kuličku, jejíž pohyb se přenášel na dvě navzájem kolmé hřídele, které se kuličky dotýkají. Bylo tak dosaženo možnosti pohybu v libovolném směru.

Explorer Mouse

První optická myš spatřila světlo světa již v roce 1980, vyžadovala však speciální podložku s natištěnou mřížkou. V roce 1998 byla představena první myš využívající laser, masivnějšího rozšíření se dočkala až o šest let později. Uvedení technologie BlueTrack je tak dalším vývojovým krokem v oblasti optického snímání polohy.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik