Web o všem

Linuxové distribuce

03.05.2009 14:17

Mandriva Linux

Moje oblíbená Mandriva, neboli Mandriva Linux, dříve známá jako Mandrakelinux. Mandriva Linux je vyvíjen komunitou vývojářů společně s vývojáři firmy Mandriva (dříve Mandrakesoft). Mandriva Linux je k dostání v několik verzích - od placené krabicové verze až po verzi zcela zdarma. Rozdíl je tvořen především rozsahem dokumentace, doplňků a komerčních aplikací. Mandriva Linux je distribuce silně specializovaná pro použití na osobním počítači a získala si oblibu u velkého množství uživatelů, kteří s Linuxem začínají.

Mandrakesoft a Connectiva po sloučení vytvořily, i kvůli dlouhodobě trvajícím sporům o ochrannou známku Mandrake, společnost Mandriva a společnými silami pokračují ve vývoji distribuce Mandriva Linux.

Český Mandriva Linux | Objednat Mandriva Linux | Podpora | Dokumentace | Mandriva | Stáhnout Mandriva Linux

České prostředí i instalace

Debian GNU/Linux

Debian je jedna z velmi dlouho vyvíjených distribucí, zcela vycházejících z myšlenky GNU resp. open source. Kompletní distribuce Debian je velmi rozsáhlý a komplexní celek s univerzálním použitím, bez dalších znalostí je ale nevhodný pro úplné začátečníky - právě kvůli své rozsáhlosti. Projekt Debian vydává tři větve své distribuce - stable (stabilní), testing (testovací), unstable (nestabilní). Nestabilní obsahuje zcela nové věci a její konzistence není zaručena, testovací větev je určena pro programy, které prošly základním testováním a jsou kandidáty na zařazení do stabilní větve. Stabilní větev pak obsahuje jen stabilnější a odladěné aplikace (mnohdy pak ale neobsahuje největší novinky).

Debian je komunitní distribucí. To znamená, že ho vyvíjejí dobrovolníci. U Debianu existuje záruka, že vždy a za všech okolností zůstane tím, čím je - to je svobodným softwarem.

Debian GNU/Linux | Český Debian GNU/Linux | Stažení Debianu

Ubuntu

Ubuntu je poměrně mladá distribuce vyvíjená komunitou za podpory firmy Canonical. Ubuntu je ovšem postaveno na velmi spolehlivém základě již mnoho let vyvíjené distribuce Debian GNU/Linux. Zatímco Debian se snaží být distribucí značně univerzální, jasným cílem Ubuntu je přiblížit Linux uživatelům pro použití na osobních počítačích jako tzv. desktopové prostředí. Grafické prostředí Ubuntu je založeno na Gnome, někteří lidé ale více preferují grafické prostředí KDE. Proto vznikla varianta Ubuntu zvaná Kubuntu. Odlehčená verze s Xfce neboli Xubuntu je vhodná např. pro starší počítače. Ve většině případů je nejlepší sáhnout přímo po Ubuntu. Instalační CD je i tzv. live CD (viz Chci vyzkoušet) a a najdete ho pod odkazem "Stáhnout Ubuntu" níže.
Canonical je komerční společnost, která zaštiťuje vývoj Ubuntu. V rámci této aktivity podporuje i řadu dalších projektů a poskytuje nástroje a podporu pro vývoj otevřeného software.

České Ubuntu | Podpora | Průvodce desktopem | Ubuntu - projekt | Poslat CD zdarma | Stáhnout Ubuntu

České prostředí i instalace

 

Fedora

Fedora je distribuce, která vznikla jako nekomerční odnož Red Hat Linuxu. Vyvíjí ho komunita vývojářů za podpory firmy Red Hat. Na základě Fedory pak Red Hat připravuje své komerční distribuce Red Hat Enterprise Linux. Fedora je známa svou pokrokovostí a zpravidla přináší v každé verzi několik zásadních novinek. Distribuce je značně univerzální, se znatelným zaměřením na použití na osobních počítačích.

Red Hat je firma zabývající se vývojem a prodejem Red Hat Enterprise Linuxu. V minulosti významně pomohla zdomácnění Linuxu svou komunitní distribucí Red Hat Linux, jejímž následovníkem je Fedora.

Česká Fedora | Podpora | Příručka uživatele | Fedora - projekt | Stáhnout Fedoru

České prostředí i instalace

 

 

 

OpenSuSE

SuSE lze dnes získat ve dvou podobách. Jako OpenSuSE, což je komunitou vyvíjená distribuce a jako SuSE Enterprise Linux (SLED). Ať tak či tak, na obou se podílí firma Novell v rámci jejích linuxových aktivit. SuSE je distribuce profilující se spíše jako komerční, tedy distribuce, kterou můžete především koupit. Distribuce SuSE má některé specifické nástroje, které se snaží distribuci co nejvíce zpřístupnit běžným uživatelům osobních počítačů. Vzhledem k jejímu komerčnímu charakteru je k dispozici i instalační podpora.

Novell je jednou z předních softwarových firem. V současnosti se zaměřuje právě na oblasti využití Linuxu a nabízí celou řadu řešení založených na něm, resp. na SuSE Linuxu.

OpenSuSE | SuSE portál | Objednat SuSE | Podpora | SuSE | Stáhnout SuSE

České prostředí i instalace

 

PCLinuxOS

PCLinuxOS je distribuce, která vznikla odštěpením od Mandrake linuxu (nyní Mandriva) v roce 2003 a vyvíjí jej skupina vývojářů soustředěná okolo Texstara (Bill Reynolds). Jedná se o distribuci, která je zaměřená na maximální jednoduchost. Obsahuje proprietální kodeky a instalaci dalších programů obstarává Debianovský apt s jeho grafickou nadstavbou Synapticem spravující jeden centrální, přednastavený repozitář (k dispozici jsou samozřejmě i záložní zrdcadla). Instalační CD, které je zároveň Live CD, obsahuje ve zkomprimované podobě cca.2 GB dat, takže po instalaci dostanete plně funkční systém s bohatým množstvím software, který je ihned připraven k práci, používání internetu, přehrávání filmů, mp3.

Český PCLinuxOS | PCLinuxOS | Podpora

 

 

 

Gentoo

Gentoo je distribuce pro pokročilé uživatele. Umožňuje uživateli sestavovat si celou distribuci samostatně a zcela na míru svému počítači. Gentoo je velmi dobře dokumentována a poskytuje pokročilejším uživatelům možnost dalšího rozvoje jejich znalostí o Linuxu. Přesto, že si tato distribuce zakládá na svém pokročilém přístupu, dá se i tak snadno použít na osobním počítači.

Gentoo je trochu specifická a poměrně mladá komunitní distribuce. Její vývojáři ji založili jako linuxovou větev, která se svými principy přibližuje k jiným unixovým platformám.

Gentoo linux | Stažení Gentoo

 

Slackware

Slackware je distribuce s dnes již trochu spartánským přístupem. Přesto, a nebo právě proto, si díky své jednoduchosti zachovává množství příznivců. Její použití na běžném osobním počítači ovšem již vyžaduje znalost ovládání Linuxu na úrovni shellu.

Slackware je distribucí komunitní, ovšem vytvářenou pod vedením silné osobnosti Patricka Volkerdinga, který je jejím zakladatelem.

Slackware - projekt | Český Slackware | Stažení Slackware

 

 



Jak postupovat při stahování Linuxu

U každé distribuce na této stránce je odkaz na stránku popisující, jak a kde můžete příslušnou distribuci stáhnout. Některé stránky jsou však v angličtině a mohou obsahovat termíny, které nemusí být zcela zřejmé.

Při stahování distribuce je nejlepší sáhnout po verzi pokud možno nejnovější. Z nabízených adresářů je tedy záhodno vybrat verzi označenou nejvyšším číslem. Další komplikace mohou nastat u volby vhodné architektury - to znamená specifikace typu vašeho počítače. (Linux je dostupný pro mnoho různých architektur - např. Intel, AMD, PowerPC (Mac) a další.) Pokud vlastníte počítač postavený na procesoru firmy Intel nebo AMD, neuděláte chybu, pokud zvolíte architekturu i386, i486, i586 (od Pentia I výš) či i686, souhrnně se tato architektura někdy označuje x86. Pokud máte novější 64bitový procesor AMD, bylo by škoda nezvolit příslušnou 64bitovou architekturu - tedy AMD64 nebo x86_64.

Z nabízených adresářů a souborů je pak potřeba stáhnout soubory s příponou .iso, což jsou CD případně DVD obrazy.

Co s .iso soubory?

.iso soubory jsou obrazy instalačních CD resp. DVD a je potřeba je správným způsobem přenést, vypálit na CD. Tyto soubory se nevypalují jako běžný soubor, ale ve vašem vypalovacím programu je potřeba zvolit vypalování obrazu (image) CD. Příslušné volby jsou závislé na vašem vypalovacím softwaru.

Pokud si postupem nejste jisti, můžete CD zakoupit za velmi příznivé ceny v Linux CD shopu.

Existuje mnoho variant Linuxu

Linuxových distribucí existuje velké množství a zde uvedené jsou vybrány pouze proto, že jsou buď velmi známé a rozšířené, nebo vhodné pro začínající uživatele a pro použití na osobním počítači nebo notebooku. Existuje mnoho speciálních, účelově zaměřených distribucí, určených např. pro servery, pro malá a vestavěná zařízení, pro staré počítače, tzv. Live verze (spouštějí se z CD/DVD a na disk se nic neinstaluje), pro PDA, používá se v bezdrátových přípojných bodech (wifi) atd. Za tímto účelem vzniká množství různých variant, které ovšem nejsou vhodné na osobní počítač.

Mnoho dalších distribucí naleznete na stránkách linuxsoft a distrowatch.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik