Web o všem

Incloud, webový operační systém

03.05.2009 19:59

Zdroj: Živě.cz

Webový desktop, tzv. webtop, je webová aplikace, která „běží“ v internetovém prohlížeči a ačkoliv je postavena na celkem běžných technologiích současného webu, tedy na AJAXu nebo Flashi, na první pohled se už neliší od skutečného desktopu s okny programů, hlavní lištou a nabídkou Start.

Webtopy jsou programátorské dílo bez kontaktu s realitou…

Webtopy jsou sice skutečným programátorským dílem, nejsou ale zpravidla prakticky použitelné. Je to ostatně i případ oblíbeného Goowy, o kterém jsem na Živě.cz psal na jaře. Po registraci sice získáte virtuální desktop s 5GB úložištěm, na který se dostanete z jakéhokoliv počítače na světě s připojením k internetu

a prohlížečem vybaveným Flash Playerem, k čemu je to ale dobré, když toho desktop sám o sobě mnoho neumí.

… icloud je ale jiný, je totiž ergonomický

Možná se ale blýská na lepší časy, webtop icloud s 5GB úložištěm, který vyvíjí švédská firma Xcerion, totiž svou konkurenci přesahuje o celou generaci. Nejen že je skutečně ergonomický a při přepnutí prohlížeče do celoobrazovkového režimu prakticky nepoznáte, že se nejedná o skutečný operační systém, ale o velmi chytrou interaktivní AJAX/VML stránku, on je zkrátka i skutečně použitelný.

icloud.png

Icloud je dnes stále ve fázi vývojářské betaverze, ta je nicméně veřejná. Pokud tedy požádáte o registraci, nejpozději do několika hodin získáte přístupové údaje. Osobně mě zaujalo především perfektní uživatelské rozhraní, namísto nějakého hlubšího ponoru do technologické specifikace bych tedy tento článek věnoval několika obrázkům, které vás možná navnadí k vlastnímu testu.

Jádro běží na Ubuntu, neobejdete se ale bez Internet Exploreru

Icloud vyžaduje ke spuštění novější Internet Explorer a bez problému si poradí i s poslední

betaverzí IE8. Pokud v tuto chvíli máte na jazyku nějakou tu výtku k nekompatibilitě, vězte, že webtop není klasická stránka, která musí být zásadně zobrazitelná naprosto všude, je to naopak skutečně velmi komplexní aplikace, která potřebuje využít benefity prohlížeče naplno.

Pokud nejste s IE kamarádi, možná vás na druhou stranu potěší skutečnost, že backend, tedy celá serverová část systému, je postavena na Ubuntu, webovém serveru Lightyhttp a proprietárních XML webových službách XIOS/3, které Xcerion napsal právě pro icloud. Ostatně na XML a VML jsou postaveny i samostatné aplikace desktopu, které vám záhy představím.

icloud_prihlaseni.png
Přihlašovací obrazovka do systému icloud

Pracovní plocha

Vřele doporučuji před spuštěním webtopu z webové adresy os.icloud.com přepnout IE do celoobrazovkového režimu, vypadá pak skutečně skvěle. Prvním krokem je samozřejmě přihlášení, po několika sekundách se ale už nahraje základní prostředí. Pokud máte doma připojení alespoň 4 Mb/s, icloud bude pracovat skutečně velmi svižně a bez problému se načte i tapeta při rozlišení 1680x1050 pixelů, pokud doma máte pomalou Wi-Fi, pravděpodobně pro vás nebude mít webtop žádný smysl.

icloud_plocha.png icloud_v_prohlizeci.png
Pracovní plocha icloud a pro srovnání i její podoba v okně prohlížeče

Základní prostředí icloudu je v mnohém inspirativní i pro současnou konkurenci na skutečných desktopech. V dolní části se nachází tradiční hlavní lišta, horní část obrazovky obsadily ikony programů a vpravo se nachází velmi dobře zpracovaná postranní lišta, která dokáže prakticky to samé co její kolegyně z Google desktopu nebo Windows Vista. Je samozřejmě transparentní a můžete si ji vybavit libovolným množstvím widgetů. Nechybí RSS čtečka, „must have“ analogové hodiny, kalendář i předpověď počasí. Widgety jsou to nicméně proprietární, do postranní lišty tedy zatím nedostanete třeba miniaplikaci z Windows Vista nebo startovací stránky

iGoogle/Netvibes.

icloud_nabidka_start.png icloud_hledani.png icloud_postranni_lista.png
Nabídka Start, vyhledávací panel a nastavení miniaplikace v postranním panelu

Velmi netradičně (a dobře!) je zpracovaná nabídka Start. Ta má na rozdíl od Windows podobu vertikální lišty s pěti nabídkami, které teprve otevřou kýžené menu. Vertikální lištu lze přepnout do vyhledávacího panelu, který se designem podobá vyhledávači z Windows XP.

Nastavení systému

Dobrá, můžete namítnout, že jste zatím viděli jen pěkné rozhraní plochy, to má ale ostatně i podobný webtop eyeOS. Co však eyeOS nemá je luxusní správa

systému pomocí nástrojů System Manager a Control Panel.

icloud_systemove_nastroje.png
Control Panel, příkazový řádek a System Manager

Zatímco System Manager je obdoba pro Správce úloh, který znáte z Windows a analogicky i jiných operačních systémů, Control Panel je komplexní systémový správce podobně jako Ovládací panely. Naprostou specialitou icloudu je pak terminál – jednoduchá příkazová řádka se základními příkazy souborového systému. Je skutečně s podivem, co vše lze v těchto třech aplikacích nastavit, pokud uvážíte, že celý webtop včetně těchto programů je vlastně pouze jedna jediná webová stránka s VML grafikou.

Souborový správce all-in-one

Jako v každém jiném desktopu ani v icloudu nesmí chybět souborový manažer ve stylu klasického Průzkumníka. Kupodivu i zde by se mohla nechat konkurence inspirovat, icloud totiž používá podobně jako Linux adresářovou strukturu prakticky na vše.

spravce1.png spravce2.png spravce3.png
V souborovém správci lze zobrazit vše od skutečných souborů přes kalendářová data až po poštu

Ve stromu složek tedy vedle adresáře s dokumenty najdete mimo jiné složku s veškerou poštou, s kalendářovými daty, s kontakty, IM zprávami, přáteli a sdílenými adresáři – prostě se vším z čeho se skládá váš 5GB webový disk

„My icloud“.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik