Web o všem

Často kladené otázky ohledně Linuxu

03.05.2009 14:16

Když si stáhnu Linux z Internetu , můžu jej legálně používat?

Většinou ano, záleži na tom, co stahujete. Samotný Linux a jeho součásti mají volnou licenci, tzv. GPL, která umožňuje legální používání i v případě stažení z Internetu. Práva jednotlivých distribucí nebo jejich verzí se mohou lišit.

 

 

Je verze z Internetu nejak omezená [časově,funkčně]?

Obvykle ne. Verze volně dostupně (míněno z licenčního hlediska) však nemohou obsahovat některé uzavřené (proprietární) kodeky či software. Je zpravidla na rozhodnutí uživatele, zda si povolí zdroje softwaru pro příslušnou distribuci, které budou obsahovat i takovýto software.

 

 

Jak je možné, že je zadarmo? Jaký rozdíl je oproti koupené verzi?

Převážná většina softwaru distribuovaného v linuxových distribucích má licenci GPL, která umožňuje šíření včetně zdrojových kódů. Placené distribuce Linuxu obsahují nějakou přidanou hodnotu. Touto přidanou hodnotou může být například uživatelská podpora, doplnění dodatečným softwarem, často komerčním atd.

 

Mohu stažený linux používat ve firmě?

Ano, volně dostupný Linux stažený z Internetu můžete bez obav používat i ve firmě.

Nebo je možné koupit jednu specializovanou distribuci na hlavní firemní servery, které potřebujeme mít dostatečně zabezpečené funkčně i stabilitou a zajištěním a na počítače zaměstnanců dát uživatelsky přítulnou distribuci, kterou jsme si stáhli z internetu.

U Linuxu je zvykem, že si nekupujeme právo k používání software, ale něco navíc. Např. horkou linku, hezký manuál, nebo bezpečnostní tým, který se stará o vydávání ověřených bezpečnostních oprav. To poslední ale bývá stále častěji dostupné i ve free verzích.

 

Na kolika pc mohu používat staženou verzi?

Většinu stažených verzí Linuxu můžete pouzívat na libovolném množství počítačů. Dokonce mohou být spustěny zároveň.

 

Když si koupím Linux, na kolika poc ho mohu použít?

Záleží na konkrétní distribuci Linuxu. Je třeba si přečíst licenci, případně se zeptat prodejce. Ptejte se raději předem.

 

Platí i u koupeného Linuxu neomezené použití?

Ano i Ne, záleží na konkrétní distribuci Linuxu, kterou si koupíte. Je dobré se na to zeptat prodejce a přečíst si licenční smlouvu než ji nainstalování software odsouhlasíte (nebo porušíte).

 

Co je to distribuce?

Distribuce Linuxu je soubor stovek až tisíců programů, které navzájem tvoří funkční celek. Uživatel si může vybrat podle svých představ z více programů určených pro stejnou práci (firefox, opera, links, elinks, konqueror,...)

Tak jako na prohlížení internetových stránek v operačních systémech od společnosti Microsoft nemusíte používat jenom Internet Explorer, ale třeba Firefox, Mozillu nebo Operu, tak v Linuxu je tato svobodná volba možná již od počátku.

Dále vám distribuce umožní pohodlnou instalaci Linuxu i zvoleného software na váš stolní počítač, firemní server či notebook. Další aplikace nemusíte shánět, prostě si je vyberete v grafickém rozhraní správce software a nainstalujete.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik