Web o všem

Ballistics

03.05.2009 19:04

Zdroj: ABClinuxu.cz

Požadavky a instalace

Požadavky hry nejsou nijak přehnané - měl by postačit procesor typu x86 o frekvenci 500 MHz, 160 MB RAM a grafická karta s 32 MB VRAM (s funkční 3D akcelerací). Zvuk k uživateli proudí prostřednictvím OpenAL a na disku vám Ballistics zaberou gigabajt místa. Během instalace jsem si všiml kopírování velkých WAV souborů: místo používání nekomprimovaných souborů by bylo vhodnější použít nějaký ztrátový kodek a hra by na disku zabírala hned o něco méně. Něco podobného platí i o souborech s grafikou. Před instalací samotné hry vám bude nabídnuta instalace nástroje LGP Update Tool, se kterým můžete snadno provádět aktualizace všech her od tohoto vydavatelství. Nuže, instalaci tedy máme za sebou a podíváme se dál. Při prvním spuštění hry se zobrazí dialog s výběrem rozlišení. Toto nastavení je možné kdykoliv opětovně změnit spuštěním programu ballistics-config.

Instalátor Volba rozlišení

Herní svět

Ballistics představují futuristické závody, kde se jako závodník v jakémsi moderním plavidle proháníte rourami. Vaše závodní „vozidlo“ drží přichycené u stěny díky magnetickému poli a vy se můžete po stěně roury posouvat. Hned po pár metrech jízdy pochopíte, proč posouvání do stran budete vůbec potřebovat - tunely jsou plné uměle připravených překážek (počínaje obyčejnými hroty a konče zdmi, v jejichž případě je převážná část tunelu zatarasena). Abyste dosáhli vítězství, budete si muset vytrénovat reflexy, protože ve velmi vysokých rychlostech se jinak nedokážete vyhnout včas. Při nárazu do překážky nejenže ztratíte svou rychlost, ale (kromě možného odpoutání od zdi tunelu) se vám zvýší teplota motoru. Pokud se přehřátí dostane na kritickou úroveň, budete varováni. Jakmile se všechna políčka představující přehřátí vyplní, vozidlo exploduje a závod pro vás skončí. Je tedy třeba v dostatečném předstihu začít manuálně chladit (čímž přicházíte o rychlost) nebo šikovným manévrem projet přes modrý bonus, který představuje částečné zchlazení bez nevýhod. Rychlý přesun v tunelu je také důležitý, pokud se blížíte k zatáčce - stačí být na nesprávné straně roury a setrvačnost vás odpoutá od zdi. Naštěstí je na obrazovce kruhový ukazatel, který signalizuje stranu tunelu, na kterou by bylo vhodné se přesunout. Odpoutání totiž znamená nejen obyčejnou ztrátu rychlosti, ale také ještě další zpozdění navíc, protože opětovné přichycení chvíli trvá.

ballistics ballistics ballistics

Vaše vozidlo získává rychlost ze dvou zdrojů - první zdroj aktivujete držením tlačítka „thrust“. Thrust můžete použít kdykoliv, ale má nízkou akceleraci a dosahované rychlosti také nejsou nijak závratné. Zato při stisku tlačítka pro „booster“ získá hra skutečný šmrnc. Booster pochopitelně není neomezený a hladina jeho energie je vyjadřována fialovým ukazatelem na obrazovce. Další energii pro něj získáte při projetí přes žlutý bonus. O bonusech platí, že někdy je snadné je získat, někdy však bude pro jejich získání zapotřebí ochota zariskovat. Počítejte však s tím, že vaše havárie je přesně to, na co soupeři tak nedočkavě čekají. Občas můžete slyšet, že vás hlas nějakého komentátora před blížící se překážkou varuje, ale ten je naneštěstí natolik zkreslený, že je mu sotva rozumět, a tak je problém rozpoznat, jestli je to jen „bojovný pokřik“ při jízdě vysokou rychlostí, nebo na vás za rohem čeká váš konec. Sem tam se na vás trase bude usmívat i jeden ze tří speciálních bonusů. První je Super Booster, který na deset sekund zdvojnásobí rychlost boosteru (je tedy vhodné v něm mít nějakou energii). Druhý je Ice, který jednorázově vynuluje ukazatel přehřívání. Třetím bonusem je Flip-Score, za nějž dostanete finanční odměnu. Všechny tyto bonusy jsou vždy umístěny tak, že je nemůžete získat, pokud jste připojeni ke stěně - je třeba se ručně odpojit.

ballistics ballistics ballistics

Možnosti hry

Každý hráč se po spuštění pravděpodobně bude chtít podívat do nastavení, aby doladil grafické parametry hry a zjistil, které klávesy má vlastně používat. Vězte, že do menu nastavení budete muset chodit častěji, než by se vám mohlo líbit. Hra totiž obsahuje jednu skutečně trapnou chybu - konfigurace hry se vůbec neukládá - při příštím spuštění bude vše na výchozích hodnotách (netýká se rozlišení, které se nastavuje mimo hru). Linux Game Publishing o problému ví a údajně ho vyřeší, ale proč už se to dávno nestalo, to pro mě zůstává záhadou. První věc, kterou byste určitě měli hned po nastavení projít, je tutoriál. Tutoriál je neinteraktivní, a tak se pouze dívejte a poslouchejte, co vám hra říká. Až pochopíte základní principy, můžete vyzkoušet samostatný závod, šampionát nebo hru po síti. Pokud chcete hrát proti počítači, stojí před vámi volba jednoho ze tří stupňů obtížnosti. Při nejsnazší úrovni (Rookie) vám nebude hrozit samovolné odpoutání od zdi, protože na trase bude silné magnetické pole. Věřte, že ze začátku budete za toto usnadnění vděční. Co se šampionátu týče, nepřináší nic moc neobvyklého navíc - snad jen to, že za dobré výsledky jste odměňováni penězi, které lze zužitkovat v obchodě. Výše finanční odměny pochopitelně závisí na nastavené úrovni obtížnosti. V obchodě si můžete koupit nový motor, chlazení, sedačku, předek vozidla nebo změnit vzhled (vozidla, ale i hráče). Zároveň se vám ukazuje kvalitativní porovnání vybraného upgradu s vaším současným stavem, ale ne všechny upgrady musejí být užitečné na každé závodní trase. Hra si ukládá údaje o maximální rychlosti, které jste na každé trase dosáhli - tabulka s rekordy je přístupná z hlavního menu.

ballistics ballistics ballistics

Závěr

Závodní hry mezi herními tituly na Linuxu hodně scházejí. Ačkoliv jsem do této hry vkládal velké naděje, bohužel mě nedokázala bavit natolik, abych ji vydržel hrát celé hodiny, jako se mi to stávalo u některých jiných herních titulů, na které nezbývá než použít Wine. Závody mi totiž připadaly až příliš stereotypní - nabízených tratí je sice sedm, ale rozdíly mezi nimi nejsou až tak zásadní. Nespoléhejte však na mé pocity a určitě vyzkoušejte volně přístupnou demoverzi, která má něco přes 100 MB. Pokud se vám hra zalíbí, spěchejte do e-shopu TuxGames nebo k některému z dalších prodejců her Linux Game Publishing. K plné verzi hry je také přibalen tištěný průvodce.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 by technik